Ponovno uvođenje karantena potopilo cijenu nafte za 10 posto

Vrijednost barela najniža u pet mjeseci.

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna oštro pale jer se trgovci plaše da će mjere europskih zemalja protiv koronavirusa izazvati usporavanje oporavka gospodarstava, a time i potražnje za ‘crnim zlatom’. Cijena barela na londonskom tržištu prošloga je tjedna potonula 10,3 posto, na 37,46 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 10,2 posto, na 35,79 dolara.

Pad cijena blizu najnižih razina u pet mjeseci posljedica je ponovnog uvođenja restriktivnih mjera usmjerenih na suzbijanje koronavirusa. Kako u drugom valu širenja koronavirusa bilježe rekordni rast broja novozaraženih, mnoge europske zemlje, među kojima Francuska, Njemačka i Engleska, ponovno uvode strože mjere za suzbijanje virusa, što će usporiti oporavak gospodarstava, a time i potražnje za naftom. „Kako zaključavanja izazivaju zabrinutosti za potražnju na području cijele Europe, kratkoročni izgledi za cijene nafte počinju se pogoršavati“, kaže Stephen Innes iz tvrtke Axi.

I u mnogim saveznim državama SAD-a broj novozaraženih virusom doseže rekordne razine, pa se trgovci plaše slabljenja potražnje za naftom i u najvećem svjetskom potrošaču ‘crnog zlata’. „Mnoge zemlje u svijetu, koje su veliki potrošači nafte, u drugom valu bilježe znatno veći broj zaraženih koronavirusom nego za vrijeme prvog vala. A to će nagristi potražnju za naftom jer će promet biti sveden na minimum za vrijeme ‘zatvaranja’ aktivnosti”, kaže Paola Rodriguez-Masiu, analitičarka u tvrtki Rystad Energy. S druge strane, ponuda na svjetskim tržištima raste. Libija trenutno proizvodi 680.000 barela dnevno i očekuje da će u sljedećih nekoliko tjedana povećati proizvodnju na milijun barela dnevno. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici na čelu s Rusijom trenutno, pak, smanjuju proizvodnju za 7,7 milijuna barela dnevno, a u siječnju 2021. rezovi bi, prema prvotnom planu, trebali biti ublaženi na 5,7 milijuna barela dnevno. Takvo povećanje proizvodnje bilo bi prerano, s obzirom na drugi val pandemije koronavirusa i usporeni oporavak gospodarstava i potražnje, kažu analitičari. Toga su svjesni i u OPEC-u, pa su Saudijska Arabija i Rusija nedavno poručili da bi se i na početku iduće godine proizvodnja trebala smanjivati za otprilike 7,7 milijuna barela dnevno.

Izvor: poslovni.hr

Leave a Comment

Kontakt

Email: info@optimamedia.hr